Sfârșitul lunii noiembrie aduce una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox și anume Sfântul Andrei. Fiind în același timp și una dintre cele mai respectate sărbători, lucru care se poate observa din numărul creștinilor care merg la biserică, la slujbele închinatei acestei sărbători din data de 30 noiembrie. Înainte de vorbi despre tradițiile, obiceiurile dar și superstițiile legate de această sărbătoare, o să aruncăm o scurtă privire în istorie.
Sfântul Apostol Andrei, care este considerat și ocrotitorul românilor și fratele său, Sfântul Apostol Petru, au fost fiii lui Iona, un pescar sărac din Galileea. Cei doi au călcat pe urmele tatălui, trăind din pescuit, până când l-au auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul predicând în pustiul Iordanului și vestind venirea lui Mesia. Acesta a fost martor la botezul lui Iisus Hristos în apele Iordanului, când l-a auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul spunând: „Iată, Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatul lumii”. Chemarea lui Andrei la apostolie avea să vină mai târziu. Sfântul Aspostol și Evanghelist Matei spunea: „Pe când (Iisus) umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: „Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El”. Sfântul Andrei fiind cunoscut și ca „cel Întâi chemat” – la apostolie. Sfântul Andrei l-a însoțit pe Iisus Hristos în Țara Sfântă, a fost martor la minunile pe care le-a săvârșit dar la chinurile l-a care Iisus Hristos a fost supus.
Despre Sfântul Andrei se spune că l-a văzut pe Domnul înviat și în prima zi și în a opta zi, când El s-a arătat în Galileea și le-a dat poruncă să predice Evanghelia printre toate neamurile pământești. Revenind la partea de tradiții, obiceiuri și superstiții pe care acestă sărbătoare le are, vom vorbi despre unele din ele. Din păcate, puține sunt cele de care oamenii încă mai țin cont, dar, una dintre cele mai cunoscute este legată de aflarea ursitului, în noapte de 29 spre 30 noiembrie, se spune că fete care pun sub pernă busuioc își vor visa ursitul. Tot în aceeași noapte, dar și a doua zi mai există o tradiție de care oamenii țin cont cea legată de grâu. Considerat a fi un simbol al belțugului și al prosperității, grâul este văzut ca o sursă de viață. Tradiția spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă propriul vas cu grâu. După ce acesta a fost plantat, recipientul se pune pe pervazul geamului, într-un loc cu multă lumină. Potrivit tradiției, punerea de grâu la încolțit de Sfântul Andrei aduce noroc și belșug în casă, dar este și o metodă de a vedea cum va fi anul următor.
La fel ca în alte zile de sărbătoare, de Sfântul Andrei, nu se mătură, nu se spală, nu se dă gunoiul afară din casă și nu se fac munci prin gospodărie. Noaptea acestei sărbători este considerată a fi și momentul farmecelor și al vrăjilor, dar și noaptea în care se spune că strigoii – spirite ale morților, care nu ajung în lumea de dincolo, pășesc din nou pe pământ, motiv pentru care în trecut, în mai multe zone din țară, oamenii ungeau cu usturoi tocul ușilor sau în consumau, considerând astfel că sunt protejați.
Echipa Ali TV urează tuturor celor care poartă numele Sfântului Andrei – La mulți ani!