• Dum. mai 19th, 2024

AliTv.ro

Știrile orașului tău

Nu puneți mustul la fermentat în spații închise

Odată cu venirea toamnei și după culegerea viilor, mulți dintre cetățeni pregătesc vinul în gospodării. În condițiile în care acesta nu este depozitat în spații corespunzătoare, care să poată fi aerisite, pe timpul procesului de fermentare pot apărea incidente sau chiar tragedii.

Deși pompierii nu au fost solicitați să intervină, în ultimii ani, în astfel de situații, pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Giurgiu vă recomandă să:

  • nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
  • nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
  • anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
  • verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
  • nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă dacă nu aveți echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
  • în astfel de situaţii, sunaţi la 112.

Precizăm faptul că o persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri – cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecințele pot fi grave.

Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon emanat în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros.

Alexandra Preda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *