• Dum. mai 19th, 2024

AliTv.ro

Știrile orașului tău

Șase incendii în județul Giurgiu, în ultimele zile

Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. În ultimele zile, aceștia au intervenit pentru stingerea a șase incendii, în următoarele localități:

  • Cartojani – au ars vegetație uscată și resturi menajere, pe o suprafață de aproximativ un ha. Au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Roata de Jos, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de un foc în aer liber lăsat nesupravegheat;
  • Neajlovu – au arsaproximativ trei ha de vegetație uscată și resturi menajere. Au intervenit pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Roata de Jos, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de un foc în aer liber lăsat nesupravegheat;
  • Cupele – au arsaproximativ 10 mp de vegetație uscată și resturi menajere. Au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Roata de Jos, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de un foc în aer liber lăsat nesupravegheat;
  • Pădureni – au arsaproximativ 300 mp de vegetație uscată și circa 500 de kg de deșeuri din plastic. Au acționat pompierii din cadrul Stației Mihăilești, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de fumatul în locuri nepermise.
  • Hotarele – au arsaproximativ 2.000 mp de vegetație uscată și mărăciniș. Au acționat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Greaca, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de un foc în aer liber lăsat nesupravegheat;
  • Oinacu – a arsmiriște de grâu, pe o suprafață de aproximativ 5.000 mp. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de un foc în aer liber lăsat nesupravegheat.

Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

ISU Giurgiu atrage atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor și arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Alexandra Preda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *