Coordonatorul SMURD și specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire au continuat, astăzi, lecțiile de prim ajutor și acțiunile de informare preventivă în rândul elevilor. Activitățile s-au desfășurat la Seminarul Teologic Ortodox Teoctist Patriarhul, Liceul Teoretic “Tudor Vianu” și la Școala Gimnazială nr. 1 din Putineiu.
Cei peste 100 de elevi participanți au fost interesați de cunoașterea metodelor de acordare a primului ajutor, activitățile fiind interactive. Ei au adresat întrebări referitoare la situațiile în care este necesară efectuarea manevrelor de resuscitare, durata acestora și modul în care trebuie realizate.
Coordonatorul SMURD le-a explicat toți pașii ce trebuie urmați, pornind de la siguranța salvatorului și a victimei, stabilirea nivelului de conștiență și până la masajul cardiac. Folosind un manechin, paramedicul le-a arătat elevilor cum să execute corect resuscitarea și ventilațiile salvatoare, iar elevii au avut posibilitatea de a exersa aceste manevre.
Specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire le-au transmis următoarele sfaturi, în cazul producerii unui cutremur:
Dacă vă aflați la școală:
- adapostiți-vă sub pupitre și stați departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care v-ar putea răni;
- protejaţi-vă capul şi faţa;
- nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;
- cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență
- veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.
Dacă sunteți în exteriorul clădirii:
- adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice, copaci sau alte obiecte care vă pot răni;
- staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.
Dacă sunteți într-un mijloc de transport:
- opriți autoturismul și rămâneţi în interior. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă vedeți în jur cabluri electrice căzute;
- opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.
Informații suplimentare: https://nutremurlacutremur.ro/comportament.htm
Pe timpul acțiunii, au fost distribuite materiale de informare preventivă, din cadrul campaniei naționale “Nu tremur la cutremur”.
Informații referitoare la modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.