• Dum. mai 19th, 2024

AliTv.ro

Știrile orașului tău

Pericolul de pe acoperiș – coșul de fum

În dimineața zilei de 14 ianuarie, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă, pe strada Ramadan din municipiul Giurgiu.

Incendiul se manifesta violent, cu degajări de fum, iar casa se afla în imediata apropiere a unui cămin pentru persoane vârstnice, situat pe șoseaua Sloboziei. Fumul a pătruns și în clădirea respectivă, fiind necesară evacuarea a 28 de persoane care erau cazate în cămin și a personalului de serviciu, ca măsură de protecție. Acestea se aflau la parter și la etajul 1 și au fost evacuate de pompieri în curtea căminului. Imediat, s-au aerisit toate încăperile afectate de fum, la etaj, iar 27 de persoane au fost conduse în sălile amenajate la parterul clădirii. O femeie, în vârstă de 91 de ani, cu probleme medicale deja existente, a fost preluată de un echipaj SMURD și transportată la spital.

Concomitent cu acțiunea de evacuare și salvare a persoanelor, pompierii au acționat pentru stingere incendiului la locuința din strada Ramadan. Acesta se manifesta pe o suprafață de aproximativ 250 mp.

Proprietarii locuinței s-au autoevacuat și nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Sursă imagine: ISU Giurgiu

Au ars ferestre, uși, mobilier, electronice și electrocasnice, o tonă de lemne de foc, articole textile, iar pereții casei s-au degradat în proporție de aproximativ 65%.

Alte două proprietăți au fost afectate de acest incendiu.

La căminul pentru persoane vârstnice, s-au deteriorat o fereastră PVC, izolația exterioară a clădirii pe o suprafaţă de aproximativ 25 mp și un aparat de aer condiționat.

La un alt vecin, au ars două ferestre PVC și s-a deteriorat tencuiala casei pe o suprafață de circa 30 mp.

Cel mai probabil incendiul s-a produs din cauza coșului de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din apropiere.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o cisternă, o descarcerare, un echipaj SMURD și două ambulanțe SAJ.

Informare preventivă – ISU Giurgiu

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea pe timpul exploatării coşurilor de fum, trebuie adoptate măsuri care să asigure:

  • verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);
  • curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
  • tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
  • îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
  • păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Alexandra Preda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *