• Dum. mai 19th, 2024

AliTv.ro

Știrile orașului tău

Patru incendii de vegetație uscată și deșeuri menajere, în ultimele zile

Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. În ultimele zile, aceștia au intervenit pentru stingerea a patru incendii, în următoarele localități:

  • municipiul Giurgiu, strada Plugari – au arsaproximativ 15 mp vegetație uscată și deșeuri menajere. Au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere;
  • Bolintin Deal – au arsaproximativ 300 mp de vegetație uscată și deșeuri menajere. Au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, cu o autospecială de stingere;
  • Obedeni – au arsaproximativ 3.000 mp vegetație uscată. Au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Roata de Jos, cu o autospecială de stingere;
  • Bolintin Vale – au arsaproximativ 500 mp vegetație uscată și deșeuri menajere. Au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, cu o autospecială de stingere. Aceștia au fost sprijiniți de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență cu un buldoexcavator.

Cel mai probabil incendiile s-au produs din cauza focului în aer liber, lăsat nesupravegheat.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie. 

Informare preventivă

Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte următoarele prevederi legale:

  • Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare

Proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Încălcarea acestei prevederi legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

  • Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la culturile agricole, la alte proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

Alexandra Preda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *