Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea prăznuită la 1 octombrie de Biserica Ortodoxă în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol. Să privim puțin către pagina din istorie dedicată acestei zile.
Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne pentru salvarea cetății care era asediată. La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor, iar în jurul Maicii Domnului se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.
Acesta este astfel evenimentul pe care îl prăznuiește Biserica astăzi, spre a ne aminti că prin nevoință și rugăciiune, putem primi și noi, în greutățile vieții noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.
Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului nu are temei scripturistic, despre Sfântul Acoperământ s-a scris doar în apocrifele: Cuvântul Sfântului Ioan Teologul despre adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (aproximativ secolul al IV-lea), Urcarea la cer a Maicii Domnului (secolul al IV-lea) și Adormirea Stăpânei noastre Născătoare de Dumnezeu și în veci Fecioaara Maria (secolul al VII-lea), aceasta din urmă fiind scrisă de Ioan, Arhiepiscop al Tesalonicului.
Prima atestare documentară a sărbătorii închinate Sfântului Acoperământ datează din secolul al V-lea.
Poate că nu s-ar fi luat în discuție această sfântă relicvă, dacă împărăteasa Pulheria, soția lui Marcian, nu ar fi cerut Patriarhului Iuvenalie al Ierusalimului, în timpul celui de-al IV-lea Sinod Ecumenic de la Calcedon, să îi trimită moaștele Maicii Domnului, pentru a le așeza în Biserica Panaghia din Vlaherne, ctitoria sa. Atunci, Patriarhul Iuvenalie i-a răspuns că în mormântul Maicii Domnului au fost găsite doar brâul și acoperământul său, deoarece Maica Domnului a fost ridicată cu trupul la cer. Cele două relicve, potrivit dorinței împărătesei au fost aduse în capitală. Brâul a fost așezat a Chalcoprateia (poarta de bronz), iar acoperământul la Biserica din cartierul Vlaherne. Prin mijlocirea Maicii Domnului, ele au devenit palladium, protectoarele capitalei, în special în timpul invaziilor avarilor, perșilor, arabilor, rușilor, dar și în alte împrejurări.