• Dum. mai 19th, 2024

AliTv.ro

Știrile orașului tău

“The Queen is dead, long live The King!”

Cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, Regina Elisabeta a II a a încetat din viață, joi, 8 septembrie la vârsta de 96 de ani.

După 70 de ani de domnie, Regina Elisabeta a II a a Marii Britanii s-a stins din viață la Castelul Balmoral din Scoția.

Ajunsă la vârsta de 96 de ani, Regina Elisabeta a fost nu doar cel mai longeviv monarh britanic ci și cel mai în vârstă monarh din lume. A urcat pe tron la data de 6 februarie 1952, la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui său, George al VI-lea.

Regina Elisabeta a II a a moștenit la vremea respectivă un regat care încă nu își revenise de pe urma ravagiilor produse de Al Doilea Război Mondial, un război în vremea căruia Lordul Hailsham a sugerat ca prințesele Elizabeth și Margaret să fie evacuate în Canada pentru a evita frecventele bombardament aeriene, dat acest lucru nu s-a concretizat, mama lor refuzând categoric.

S-a pregătit ca mecanic și șofer și cinci luni mai tâziu i s-a acordat gradul de comandant onorific junior (echivalent feminin al căpitanului la acea vreme)

Cel care i-a fost alături în viață, Prințul Filip, Duce de Edinburgh a încetat din viață în primăvara anului 2021. nainte de anunțul oficial al logodnei lor în iulie 1947, el și-a abandonat titlurile grecești și daneze, a devenit un supus britanic naturalizat și a adoptat numele de familie al bunicilor materni, Mountbatten. S-a căsătorit cu Elisabeta la 20 noiembrie 1947. Chiar înainte de nuntă, i s-a acordat titlul de duce de Edinburgh, conte de Merioneth și baron Greenwich, cu calificativul Alteța Sa Regală. Filip a părăsit serviciul militar activ când soția sa a devenit regină 

Rodul iubirii acestora s-a concretizat prin cei patru copii, Charles, născut în 1948, primul fiul al cuplului este de asemenea și cel care va fi numit rege. Al doilea copil a venit destul de repede, în 1950, Prințesa Anne a Marii Britanii, apoi a urmat al treilea copil și cel de-al doilea fiu, Prințul Andrew, Duce de York, în 1960 iar în anul 1964 avea să se nască cel de-al patrulea copil al Reginei Elisabeta a II a, Prințul Edward, Conte de Wessex.

Elizabeth Alexandra Mary a fost numele pe care cel mai longeviv monarh al Marii Btiranii l-a avut la naștere. Era primul copil al viitorului rege George al VI-lea, iar mama sa provenea dintr-o străveche familie nobiliară, care deținea atunci și cele mai întinse domenii din Scoția. Deși ar fi trebuit să aibă un rol secundar în cadrul casei regale, destinul ei s-a schimbat radical pe 11 decembrie 1936, când unchiul ei, regele Edward al VIII-lea a abdicat, pentru a se putea căsători cu femeia pe care o iubea, americanca Wallis Simpson. Coroana a revenit automat tatălui Elisabetei, încoronat ca George al VI-lea.

În total, au existat 15 prim-miniştri ai Marii Britanii şi 14 preşedinţi ai Statelor Unite în timpul domniei sale. Zidul Berlinului s-a ridicat şi apoi a căzut cât timp a fost regină, iar Marea Britanie s-a alăturat şi a ieşit ulterior din Uniunea Europeană. Tot în timpul domeniei sale fostul atotputernic imperiu britanic s-a dezintegrat, fiind înlocuit de organizaţia Commonwealth din care fac parte 54 de naţiuni.

Alexandra Preda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *