• Dum. mai 19th, 2024

AliTv.ro

Știrile orașului tău

Cod portocaliu de caniculă în județul Giurgiu

Săptămâna se încheie cu un cod portocaliu emis de meteorologi, iar fenomenele vizate sunt val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat.
Indicele temperatură – umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, maximele vor fi cuprinse între 38 și 41 de grade, iar minimele între 20 și 22 de grade.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de joi, a fost stabilită organizarea a două puncte de prim ajutor pentru perioadele cu temperaturi crescute (peste 35 grade Celsius), dotate cu apă potabilă care să fie distribuită gratuit, în parcarea adiacentă Şcolii Generale nr. 10 din municipiu şi în faţa sediului Consiliului Judeţean.
Funcționează, în continuare, spațiile de distribuire a apei potabile către persoanele din Giurgiu, în următoarele locații:
– Direcţia de Impozite şi Taxe Locale – str. Tineretului, nr. 209 (fost punct termic 64) și str. 23 August;
– Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Giurgiu – str. 1 Decembrie 1918, nr. 60;
– Centrul de Informare şi Promovare Turistică Giurgiu – Parcul Mihai Viteazul;
– Primăria Municipiului Giurgiu – bulevardul Bucureşti, nr. 49-51.
Puncte de distribuţie a apei potabile pentru persoanele aflate în tranzit ce care ar putea fi afectate de caniculă vor fi și în interiorul farmaciilor din municipiul Giurgiu.
Precizăm faptul că la nivelul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă din județul Giurgiu trebuie întreprinse măsuri pentru:

  • întocmirea şi actualizarea evidenţei persoanelor aflate în dificultate, a căror stare de sănătate poate fi influenţată în mod negativ de caniculă, în vederea dispunerii măsurilor preventive ce se impun;
  • supravegherea permanentă a calităţii apei potabile din reţeaua comunală de alimentare, cu solicitarea efectuării de analize periodice privind potabilitatea;
  • asigurarea unor surse alternative de apă în situaţia reducerii substanţiale a debitului în reţeaua comunală de distribuţie sau ca urmare a avarierii acesteia.

Pentru a trece cu bine de această perioadă călduroasă, ISU Giurgiu recomandă respectarea următoarelor măsuri:

  • efectuaţi deplasări în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;
  • evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
  • purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
  • evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;
  • consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe sau ceaiuri;
  • mâncaţi fructe şi legume şi evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi;
  • păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;
  • nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
  • creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.
    Evitaţi creşterea temperaturii, având grijă să:
  • limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;
  • menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;
  • scădeţi temperatura, având grijă să aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu;
  • reglaţi aerul condiţionat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală.
    Pentru a preveni incendiile în perioada caniculei, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
  • respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;
  • nu utilizați focul deschis în zonele cu vegetație uscată, la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m față de materiale combustibile: lemn, hârtie, textile, bitum etc., fără a-l supraveghea și asigura prin măsuri corespunzătoare;
  • nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;
  • pregătirea hranei prin utilizarea focului deschis trebuie să se desfășoare doar în locurile special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;
  • nu aruncați țigările nestinse în apropierea vegetației uscate;
  • restricționați orice activitate din care ar putea rezulta producerea unui incendiu;
  • nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.).

Alexandra Preda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *