• Dum. mai 19th, 2024

AliTv.ro

Știrile orașului tău

Lumini! Cameră!Acțiune! – În lumea western 

Acțiune, aventură, science-fiction, drama, horror sau western, indiferent de genul pe care îl alegem, filmele fascinează oamenii de zeci de ani și multe sunt căutările legate de cele mai bune filme din toate timpurile sau cele mai bune filme care vin dintr-o anumită categorie.

Astăzi am ales filmele  care au la bază genul western și am aruncat o privire pe site-urile de specialitate ale cinemartografiei mondiale, unde se strâng în mare parte unii dintre cei mai buni dar și acizi critici de film din lume. Astfel, în căutarea noastră am găsit pe mai multe site-uri topuri ale unora dintre cele mai bune filme western din toate timpurile.

1. Comoara din Sierra Madre
Primul loc din această listă îl ocupă filmul “Comoara din Sierra Madre” produs de studiourile Warner Bros. în 1948. Realizat după un roman scris de B.Traven în 1927, filmul regizat de John Huston urmărește povestea a trei căutători americani de aur interpretați de Humphrey Bogart, Tim Holt și Walter Huston (tatăl regizorului) în Mexic. În absența unei povești de dragoste, care de cele mai multe ori prinde la public, filmul din 1948 a fost o adevărată provocare pentru cei care l-au realizat, dar în cele din urmă s-a dovedit a fi o capodoperă a cinematografiei care a fost răsplătită cu 3 premii Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar, cel mai bun director și cel mai bun scenariu dar și cu trei Globuri de Aur pentru cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol secundar și cel mai bun film.

2. Cel bun, cel rău, cel urât

Lansat în urmă cu peste 50 de ani, filmul “Cel bun cel rău, cel urât” se află în topurile cinefililor având scoruri ridicate pe site-urile dedicate cinematografiei. Realizat în 1966 de regizor Italian Sergio Leone, pelicula face parte din trilogia dolarilor aceasta fiind precedată de: “Pentru un pumn de dolari” (1964) și “Pentru câțiva dolari în plus” (1965). La fel ca în cazul peliculei “Comoara din Sierra Madre”, filmul lui Sergio Leone spune povestea a trei bărbați care își unesc forțele pentru căutarea unei cutii cu bani. Clint Eastwood este bunul, Lee Van Cleef este cel răul iar Eli Wallach este cel urât. Cu toate că a fost criticat pentruu excesul de violență, filmul a avut încasări de peste 6 milioane de dolari și a fost considerat de oameni din lumea filmului, precum Quentin Tarantino ca fiind “cel mai bine regizat film al tuturor timpurilor”.

3. Diligența

Anul 1939 a adus pelicula despre care astăzi vorbim și care în multe topuri ocupă locul 3 sau 4, “Diligența”. Filmul regizat de John Ford își are acțiunea la începutul anilor 1880, pe fundalul istoric în care Geronomi, o căpetenie apașă, răspândește teroarea pe granița între Teritoriul Arizona și New Mexico. Cotat ca unul din cele mai bune filme ale genului western, pelicula din 1939 a reușit să atragă și două premii Oscar.

4. La amiază

Un western clasic din anul 1952 regizat de Fred Zinnemann ocupă locul 4 pe lista celor de la Rotten Tomatoes.  Având în producție pe Gary Cooper, Lloyd Bridges și Grace Kelly, filmul de la începutul anilor ’50 este de asemenea recunoscut și ca fiind cel mai cunoscut film realizat de Zinnermann. Pelicula îl aduce în prim plan pe șeriful Will Kane, obligat să facă față unui dușman periculos, aceasta încearcă să caute ajutor printre prietenii săi, dar nu primește vreun răspuns din partea lor. După mai multe încercări de a căuta un ajutor, momentul confruntării cu inamicul este din ce în ce mai aproape, iar șeriful rămâne singur.

5. Necruțătorul

Westernul revizionist american din 1992, produs și regizat de Clint Eastwood ocupă locul 5 în majoritatea clasamentelor realizate de criticii de film. Pelicula, scrisă de David Webb Peoples, arată viața lui William Munny, un proscris bătrân și criminal, care încearcă să-și refacă viața. Filmul este catalogat ca fiind un western întunecat care prezintă cu sinceritate aspectele urâte ale violenței din legendarul Vest sălbatic. În rolurile principa interpretează Clint Eastwood alături de Gene Hackman, Morgan Freeman și Richard Harris.

6. 100 de dolari pentru șerif

Regizat de Henry Hathaway după un scenariu semnat de Marguerite Roberts, povestea din “100 de dolari pentru șerif” este inspirată dintr-un roman care poartă același nume. Lansat în 1969, filmul în care actor principal este John Wayne i-a adus acestuia un Premiu Oscar pentru cel mai bun actor. Acțiunea peliculei se  petrece undeva în anul 1880, când Frank Ross, din comitatul Yell Arkansas este ucis și jefuit de angajatul său, Tom Chaney. Tânăra fiică a lui Ross, Mattie se duce la Fort Smith, unde îl angajează pe șeriful federal Reuben “Rooster” J. Cogburn pentru a îl prinde pe criminal. De aici, aventura filmului pornește în ceva de neuitat.

7. Rio Bravo

Locul 7 este ocupat în această listă de filmul “Rio Bravo”, o peliculă din 1959 care îl are în rol principal tot pe John Wayne. Filmul regizat de Howard Hawks și scris de Jules Furthman și Leigh Brackett, după o poveste scurtă semnată de B.H. McCampbell a foost selectat în 2014, pentru a fi păstrat de către Registrul Național de Film, fiind considerat ca având un caracter cultural, istoric sau estetic semnificativ de către Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii.

8. Căutătorii

Fiind unul dintre cei mai cunoscuți actori ai genului western și în filmul care ocupă locul 8 în lista noastră în găsim din nou pe John Wayne. “Căutătorii” este un film western epic regizat de John Ford după un roman cu același nume scris de Alan Le May. Lansat în 1956, acțiunea filmului se desfășoară în timpul războaielor amerindiene din Texas și prezintă povestea unui veteran al războiului civil pe nume Ethan Edwards care cutreieră vestul sălbatic timp de câțiva ani alături de nepotul său adoptiv, în căutarea unei nepoate răpite.

9. A fost odată în Vest

O producție realizată de italieni, prin regizorul Sergio Leone în colborare cu Statele Unite ale Americii în anul 1968. Pelicula care îi are în distribuție pe Charles Bronson, Henry Fonda și Claudia Cardinale aduce în fața privitorilor povestea unei bucăți de pământ din mijlocul deșertului american care stârnește interesul multora dat fiind faptul că urmează ca o cale ferată spre Vest să o traverseze. Povestea este cu atât mai interesantă cu cât personajul interpretat de Charles Bronson – “Omul cu muzicuța” urmărește să se răzbune pe cel care i-a omorât familia.

10. Django dezlănțuit

Scris și regizat de Quentin Tarantino, pelicula “Django dezlănțuit” lansată în 2012 a urcat rapid în topurile celor mai bune filme western din istorie. Cu o distribuție din care fac parte: Jamie Foxx, Christopher Waltz, Leonardo DiCaprio și Samuel L. Jackson, filmul își are acțiunea în sudul Statelor Unite ale Americii cu doi ani înainte de Războiul Civil. În 1858, mai mulți sclavi de sex masculin sunt legați și transportați după ce au fost achiziționați de către frații Speck, Ace și Dicky. Printre sclavi este și Django, care a fost vândut separt de soția sa, Broomhilda. Frații Speck se întâlnesc cu dr. King Schultz, un medic dentist german și vânător de recompense.

Alexandra Preda

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *