• sâm. ian. 18th, 2025

AliTv.ro

Știrile orașului tău

Sfinții Împărați Constantin și Elena

Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantinus Chlorus și al Elenei. Potrivit scrierilor vechi, acesta s-a născut în luna februarie a anului 272 în cetatea Naissus (astăzi, Nis, Serbia). După moartea tatălui său din anul 304, a fost proclamat împărat.

După un timp, acesta intră în conflict cu Maxențiu, fiul împăratului Maximian, pentru că acesta dorea să ocupe funcția pe care el o deținea. În ziua premergătoare luptei cu Maxentiu, în anul 312, conform scrierilor vechi, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă și inscripția: “In hoc signum vinces” (prin acest semn vei birui).

Noaptea, în vis i se descoperă Hristos care îl îndeamnă să pună semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. După ce câștigă lupta, în anul 313 acesta dă un decret prin care va opri progonirea creștinilor și astfel creștinismul devine religia permisă în imperiu. De asemenea în vremea împăratului Constantin s-a ținut primul Sinod Ecumenic, la Niceea, în anul 325, unde a fost înlăturată erezia lui Arie și s-au alcătuit primele articole din Crez.

Împărăteasa Elena, mama sfântului Constantin este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. A zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte locașuri.  

Ca de fiecare sărbătoare și de aceasta sunt legate tradiții, superstiții și obiceiuri, așa că, reamintim câteva din ele.
–        În această zi, unii agricultori nu lucrează din dorința de a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului.
–        În anumite regiuni ale țării ziua de 21 mai, este ultima în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor se spune că tot ce se seamănă după această zi se va usca
–        Podgorenii respectă ziua de Constantin și Elena, denumită și ca ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii
–        Ziua de Sfinții Constantin și Elena este de asemenea și ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului
–        Pentru a avea parte de liniște și spor în familie se spune că în această zi esre bine să aduci trei fire de bujori îmbobociți în casă
–        Ca la celelalte săărbători și la aceasta se aplică superstiția prin care nu trebuie să faci treabă prin curte sau gospodărie
Atunci când vine vorba despre o sărbătoare, pe lângă un mic istoric, tradițiile, superstițiile și obiceiurile ei, trebuie să discută și despre datele statistice cu privire la numărul persoanelor care poartă nume de sfinți.
Astfel, în România, în această zi de 21 mai, 1,8 milioane de români își sărbătoresc onomastica. Potrivit Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, numele de Constantin sau derivate ale acestuia poartă 698.155 de bărbați, iar cel de Elena sau derivate ale acestuia, 1.123.411 de femei.
Cel mai întâlnit nume este Constantin, urmat de Costel și Costică, apoi celelalte derivate precum: Costi, Costache, Costine, etc. În rândul femeielor, Elena este cel mai răspândit nume, fiind urmat de Ileana și Lenuța, apoi alte derivate precum: Ilinca, Lena, Ela, Eli, Tănțica, etc.

Alexandra Preda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *