• Dum. mai 19th, 2024

AliTv.ro

Știrile orașului tău

Furtunile geomagnetice – un fenomen aparte

Denumite științific furtuni geomagnetice și cunoscute oamenilor ca furtuni magnetice – acestea reprezintă o perturbare temporară a magnetosferei, cauzată de perturbări ale materiei interplanetare.

O furtună geomagnetică este o component majoră a vremii spațiale și este cauzată de unda de șoc a vântului solar care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului.

Cea mai puternică furtună geomagnetică din ultimii 150 de ani, potrivit datelor meteorologilor și ale oamenilor de știință a avut loc la 23 iulie 2012, care din fericire a trecut pe lângă Terra.

Imaginea unei explozii solare capturată de satelitul NASA, TRACE

Având la baza formării lor, exploziile solare, în 2013-2014 s-au înregistrat explozii solare puternice care au influențat la momentul respectiv câmpul magnetic al Pământului și a avut consecințe asupra echipamentelor electrice și electronice.

Și anul acesta au fost înregistrate explozii solare care au format și încă formează furtuni geomagentice. Potrivit cercetătorilor și meteorologilor, sfârșitul lunii mai va aduce efecte asupra oamenilor cauzate de aceste furtuni.

În perioada 20 mai-23 mai, furtunile magnetice de trei magnitudini vor avea un impact negativ asupra sănătății umane. Cu toate acestea, perioada cea mai periculoasă va fi între 24 și 27 mai, atunci când furtuna geomagnetică va provoca pentru unii oameni dureri de cap, amețeală sau senzații de greață, acest lucru fiind cauzat de faptul că, potrivit estimărilor realizate furtuna geomegnetică va fi mai puternică, atingând patru puncte.

Meteorologii spun că nu există o modalitate universală de a face față furtunilor geomagnetice dar au câteva sfaturi, printre acestea se numără: aerisirea încăperilor, petrecerea timpului acasă sau consumul ridicat de apă, fructe și legume.

Meteorologii preconizează faptul că după data de 28 mai, activitatea geomagnetică va scădea.

Alexandra Preda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *