• Dum. mai 19th, 2024

AliTv.ro

Știrile orașului tău

Cerul – un cinematograf pentru iubitorii de astronomie

Cerul poate fi considerat un real cinematograf pentru cei pasionați de Univers mai ales când au loc evenimente astronomice, iar anul 2022 aduce o listă lungă a acestora despre care vom vorbi în acest articol.

Ploile de meteoriți, eclipsele dar și conjuncțiile inedite dintre planete vor fi evenimentele astronomice care anul acesta vor forma un spectacol pe cer.

Iată lista acestora:

1.    ECLIPSELE
Anul acesta aduce două eclipse care vor fi vizibile din România. Prima va fi pe data de 16 mai, atunci când avem o eclipsă de Lună și care va fi vizibilă timp de 20 de minute. Cei care aleg să privească spre cer la ora 05:00 dimineață vor constata faptul că luna va fi foarte aproape de orizont, dat fiind faptul că începe să apună dar, tot atunci va începe să intre în umbra Pământului ceea ce va duce la un eveniment spectaculos pe care oamenii îl pot vedea.
Tot anul acesta vom avea și o eclipsă de Soare, parțială, care va fi vizibilă și în România în data de 25 octombrie. Potrivit oamenilor de știință maximul acesteia va fi atins în jurul orei 13:40, atunci când se va vedea cel mai bine. Soarele o să fie acoperit în proporție de 45% de către Lună, în timp ce în vestul țării o să fie în jur de 30-34% acoperit.
2.    MARTE
Planeta Martea va realiza și ea un eveniment spectaculos anul acesta, în luna decembrie. Planeta se va apropia de Pâmânt și va ajunge la aproximativ 80 de milioane de kilometri de Terra. Tot în aceeași noapte, Luna va trece peste Marte și o să o acopere, fenomene care poate fi văzut în jurul orei 07:00 dimineața.
3.    DANSUL ALTOR PLANETE
Poate cel mai spectaculos fenomen cosmic din 2022 va avea loc a doua jumătate a lunii iunie. Nu mai puțin de cinci planete vizibile cu ochiul liber – Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn – și una care va putea fi observată doar cu un binoclu sau telescop – Uranus – se vor afla într-o linie aproape dreaptă, care pornește din estul imediat al răsăritului și continuă, într-o diagonală în creștere, către partea sudică a cerului.
Alinierea va putea fi văzută cel mai ușor fix înainte de răsărit, începând cu ora 4:27, atunci când Mercur se va ridica ușor dinspre zona în care va apărea și Soarele. Planetele vor rămâne, gradual, singurele puncte luminoase în afara astrului din acea zonă a cerului, urmând să dispară în jurul orei 5:10.
Pe durata alinierii, Luna va trece și ea, pe rând, în apropierea fiecărei planete. Pe 24 iunie, satelitul Pământului va intra aproape perfect în linia imaginară a planetelor, formând cea mai spectaculoasă imagine a fenomenului.
4.    PLOILE DE METEORIȚI
Prima ploaie de meteoriți din acest an a avut loc chiar în primele zile ale anului, Quadrantid care a fost vizibilă pentru cei din America de Nord și care a atins un vârf în noaptea de 2 spre 3 ianuarie. Aceasta este urmată, după cum arată calendarul de Lyride, ploaie de meteoriți care a avut loc în luna aprilie și de Eta Aquariids care a fost în noapte de 4 spre 5 mai. Dar, ca în fiecare an ploile de meteoriți vor fi prezente în fiecare lună după cum urmează:
Acvariidele delta sudice: 29-30 iulie
Alfa Capricornidele: 30-31 iulie
Perseidele: 11-12 august
Orionidele: 20-21 octombrie
Tauridele sudice: 4-5 noiembrie
Tauridele nordice: 11-12 noiembrie
Leonidele: 17-18 noiembrie
Geminidele: 13-14 decembrie
Ursidele: 21-22 decembrie.

Alexandra Preda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *