• Dum. mai 19th, 2024

AliTv.ro

Știrile orașului tău

Mare ți-e grădina, Universule!

Teoria conspirației – trebuie să recunoaștem faptul că cele două cuvinte încep din ce în ce mai mult să fie folosite de oameni chiar dacă multe sunt momentele în care noi, oamenii rămânem uimiți de mințile altor oameni atunci când vine vorba despre acest subiect.

În acest articol vorbim despre câteva teorii legate de Univers dar și de planeta noastră, Terra. Pe această listă, care începe cu teoria Pământului plat, întâlnim și opusul acesteia care este format dintr-o teorie potrivit căreia Pământul este rotund dar lucrurile nu sunt atât de simple pentru că majoritatea credem asta despre planeta noastră dar puțini sunt cei care cred că este rotund și că are o lume ascunsă în interior populată de ce credeți? Intratereștrii! Și dacă această teorie pare oarecum total ieșită din realitate avem câteva despre care oamenii de știință le văd ca ipoteze cu un potențial mare de fi reale precum: multiversul, aselenizarea sau existența unei planete numită Nibiru sau Planeta X. Dar iată mai jos lista completă a acestor teorii:

1.    Teoria Pământului plat – Dacă privim în paginile din istoria omenirii putem observa faptul că teoria Pământului plat este o concepție arhaică potrivit căreia Terra ar avea forma unui plan sau a unui disc, Astfel, multe culturi antice au creat cosmografii în care Pământul era considerat plat, inclusiv Grecia antică până în perioada clasică, civilizații ale Orientului Apropiat din epoca bronzului și epoca fierului până în perioada elenistică, în India până în perioada Gupta și în China până în perioada secolului XVII-lea. Mai mult decât atât în anul 1600, Girodano Bruno, teolog și filozof umanist italian a fost ars pe rug de Inchiziție pentru concepția sa panteistă și pentru convingerile asupra infinității universului, idei considerate eretice. Sute de ani mai târziu, inventatorul englez Samuel Rowbotham a publicat o carte cu peste 400 de pagini intitulată „Pământul nu este rotund” prin care acesta și-a exprimat punctul de vedere cu privire la această teorie. Cartea stă și la baza formării organizației Flat Earth Society de către Samuel Shenton în 1956, o organizație care în prezent are din ce în ce mai mulți membri și adepți ai acestei teorii.
2. Planeta X sau Nibiru – este o planetă ipotetică mare și cu o orbită după cea a lui Neptun care de-a lungul anilor a format adevărate povești în jurul ei. În timp ce sonde spațiale precum: Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1 sau Voyager 2 au demonstrat inexistența ei unele persoane nu cred acest lucru, mai mult decât atât sunt de părere că existența ei este ascunsă de omenire, din ce motiv? Ei bine, aici intervine o altă teorie, o teorie potrivit căreia în viitorul îndepărtat Nibiru s-ar distruge Pământul o teorie care a luat naștere în anii 90, după ce Nancy Lieder, fondatorul website-ului ZetaTalk, despre care vom scrie într-un viitor articol a deschis acest subiect și a vorbit despre probabilitatea unui impact între cele două planete.
3.   Multiversul – Oare cum am reacționa dacă am afla că există mai multe versiuni ale noastre care au avut un curs în viață asemănător cu cel al nostru sau poate nu, poate au avut un drum total diferit față de al nostru. Da, până aici totul suna ca un scenariu de film, multe fiind peliculele în care acest subiect al multiversului a fost abordat și a realizat adevărate capodopere de artă ale cinematografiei, dar revenind în lumea reală existența unui multivers este în continuare discutată de oamenii de știință, printre posibilele dovezi ale existenței multiversului se numără: valoarea ciudat de mică a energiei întunecate din universul nostru, în teria coardelor există 10500 moduri în care extradimensiunile se aglomerează, fiecare posibilitate fiind caracteristică unui univers sau pe baza unor modele circulare găsite în forma radiațiilor cosmice de fond unii cercetători au tras concluzia că universul nostru s-ar ciocni cu alte universuri în extindere de minim patru ori. De asemenea când vine vorba despre acest subiect al multiversului al cărui termen a fost inventat în 1895 de filozoful și psihologul american William James, acesta a împărțit lumea științei în două părți cea a susținătorilor și cea a scepticilor. Printre oamenii de știință care au crezut și cred în existența multiversului se numără: Stephen Hawking, Neil deGrasee Tyson, Alexander Vilenkin, Michio Kaku sau Hugh Everett de partea cealaltă oamenii de știință precum: David Gross, Roger Penrose sau Adam Frank sunt sceptici cu privire la ipoteza multiversului.
4.   Realitatea simulată – Se numără probabil printre cele mai discutate teorii în rândul oamenilor și filmele precum Matrix, Inception, The Thirteenth Floor, The Cube 2: Hypercube sau Ready Player One sunt văzute de aceștia ca fiind inspirate din realitate ci nu realizate de mințile unor scriitori de science-fiction. Astfel, teoria potrivit căreia realitatea ar putea fi doar o simulare pe calculator are din ce în ce mai mulți susținători ceea ce a dat naștere la întrebări precum: Este posibil, chiar și în principiu, să fim cu adevărat într-o realitate simulată? Există vreo diferență între realitatea simulată și realitatea „reală”? Cum ar trebui să ne comportăm dacă am ști cu adevărat că trăim într-o realitate simulată?
5.   Agartha – De la persoane care cred în teoria Pământului plat la punctul 5 al acestui articol trecem la persoane care sunt departe de această teorie doar pentru că ele cred în alta, cea a existenței unei lumi în interiorul Terrei. În paginile istoriei omenirii, ocultistul francez din secolul al XIX-lea, Alexandre Saint-Yves d’Alveydre a publicat o relatare cu privire la Agartha. Potrivit scrierilor acestuia omenirea va avea acces la bogățiile și înțelepciunea acestei lumi în momentul în care creștinătatea va trăi după poruncile care au fost cândva transmise de către Moise și Dumnezeu. În 1922, exploratorul Ferdynand Ossendowski a scris o carte intitulată Beasts, Men and Gods în care acesta relateză o poveste care i-a fost împărtășită cu privire la existența unui regat subteran în interiorul Pământului cunoscut de budiști sub numele de Agharti. Când vine vorba despre această “lume” aceasta este frecvent asociată sau confundată cu Shambala (în tradițiile tibetane budiste este un regat mitic ascuns undeva în interiorul Asiei), asta în timp ce teozofii consideră Agartha ca fiind un vast complex de peșteri aflat sub Tibet în care locuiesc demoni numiți asura. Și dacă de extratereștrii s-a tot discutat în cazul acesta vorbim despre intratereștrii, denumire oferită presupusei civillizații care ar locui în Agartha. Pe lângă Agartha și Shambala există și alte teorii legate de existența unor lumi dispărute precum: Atlantida, Lemuria, Amasia, Terra Australis, Mu sau Kumari Kandam despre care vom discuta într-un viitor articol.
6. Zona 51 – Despre Zona 51 și misterele din jurul ei am mai vorbit dar totul devine mai ciudat atunci când oamenii vin cu fel și fel de teorii unele din ele fiind total ieșite din realitate, dar cu toate acestea oamenii le discută în continuare. Chiar dacă lumea a discutat foaarte mult despre Zona 51 aceasta mai are o soră, Zona 52 situată la aproximativ 113 kilometri nord-vest de celebra Zonă 51 , și revenind la aceasta de-a lungul timpului multe au fost vocile care au spus că americanii ar folosi această locație pentru a realiza experimente pe ființe venite din alte lumi sau pentru a construi OZN-uri dar și arme, utilizându-se o tehnologie avansată chiar extraterestră. Poveștile despre Zona 51 devin și mai ciudate când ne aducem aminte că peste 1,5 milioane de persoane erau înscrise la un eveniment pe rețelele de socializare care avea ca scop invadarea Zonei 51 din Nevada, Statele Unite ale Americii. La momentul respectiv, US Air Force nu a văzut cu ochi buni inițiativa celor implicați astfel că lucrurile s-au calmat și nimeni nu s-a dus în căutare de extratereștii în Zona sau de nave spațiale.
7. Luna goală în interior – Dacă tot am discutat despre Pământul plat și în același timp despre un Pământ rotund  care ar avea în interiroul lui o lume ascunsă ce părere aveți despre satelitul natural al Terrei care nu a scăpat de teorii. Unele se leagă de faptul că Luna ar fi goală în interior, altele … că Luna ar fi o navă spațială controlată de o altă specie. Indiferent despre care dintre cele două vorbim, nu există dovezi științifice care să sprijine acestei idei, mai mult decât atât observațiile seismice și alte date colectate de la navele care au ajuns pe satelitul natural al Pământului arată faptul că Luna are o crustă subțire, manta extinsă și un miez mic și dens. Istoricul acestei teorii ne arată că în 1970 academicienii sovietici Michael Vasin și Alexander Shcherbakiov au avansat o teză confom căreia Luna este o navă sptațială creată de ființe necunoscute. Ipoteza acestora se baza pe faptul că cele mai mari cratere lunare despre care se crede de obicei că sunt formate din impactul cu meteoriți sunt prea puțin adânci și au fundul plat sau chiar convex.
8.  Aselenizarea –  Din această listă nu avea cum să lipsească teoria potrivit căreia celebrul echipaj format din Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins nu ar fi ajuns vreodată pe Lună și că aselenizarea ar fi fost realizată la Hollywood, avându-l ca sponsor pe cunoscutul Walt Disney, ca scenarist pe Arthur C. Clarke  și ca regizor pe Stanley Kubrick. Chiar dacă acest subiect încă se discută de-a lungul timpului oamenii de știință au venit cu dovezi în ceea ce privește aselenizarea. Existența și vârsta rocilor lunare se numără printre aceste dovezi echipajul aducând pe Pâmânt peste 380 de kilograme de roci și praf lunar. De asemenea în 2008, sonda SELENE a Agenției Japoneze de Explorare Spațială a fotografiat locul în care a avut loc aselenizarea din 1969, cu toate acestea există în continuare oameni care nu cred că echipajul Apollo 11 a ajuns pe Lună.
9. Apocalipsa din 2012  – Ne întoarcem cu zece ani în trecut și ne aducem aminte de isteria formată în jurul datei de 2 decembrie a anului 2012, dată la care se presupunea că lumea ar lua sfârșit. La vremea respectivă teoriile au înflorit și printre speculațiile legate de sfârșitul lumii se număra: invazia exstraterestră, prăbușirea unui asteroid de dimensiunile celui care a dus la dispariția dinozaurilor, cutremure devastatoare sau venirea anticristului. De asemenea alinierea galactică a fost adusă ăn discuție, data de 21 decembrie 2012 fiind văzută ca cea în care Soarele, Luna și Pâmântul urmau să se alinieze cu centrul galaxiei, dar, probabil cea mai discută teorie a fost cea legată de calendarul mayaș care pe baza unor calcule astronomice, arăta faptul că sfârșitul unui mare ciclu de 5.200 de ani avea loc la data de 21 decembrie 202. Cu toate aceste teorii, anul 2012 a trecut peste și omenirea și continuat cursul ei.
10. Bărbații în negru – o teorie a conspirație strâns legată de OZN-uri. Potrivit acesteia, oameni în costume negre folosesc metode de intimidare pentru a mușamaliza existența unor ființe inteligente de pe alte planete sau există și varianta în care oamenii cred că acești oameni în negru ar fi defapt extratereștrii. Cei care susțin această teorie a oamenilor în negru aduc în discuție și Incidentul din Insula Maury din luna iunie a anului  1947 care face referire la afirmațiile lui Fred Crisman și Harold Dahl, potrivit cărora ar fi observat aeronave necunoscute și ar fi fost amenințați de oamenii în negru să nu dezvăluie acest lucru.

Alexandra Preda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *