• Dum. mai 19th, 2024

AliTv.ro

Știrile orașului tău

Povești înfășurate în mister

Oamenii au fost mereu curioși și dornici de a afla totul despre tot, dar nu puține au fost dățile în care cele întâlnite de ei s-au transformat în mistere care au dăinuit și încă o fac de mii poate chiar milioane de ani.
Fie că vorbim despre criminali în serie a căror identitate a rămas o enigma bine înfășurată într-o poreclă, precum Jack Spintecătorul sau Zodiacul, fie că discutăm despre vestitul Triunghi al Bermudelor, situat între Florida, Puerto Rico și Insulele Bermude sau despre ce se întâmplă mai exact în Zona 51, baza militară din Nevada  până la existența tărâmului Atlantida, indiferent despre care din aceste subiecte vorbim, ele reprezintă doar o mică parte din misterele care de-a lungul anilor au fascinat oamenii.
Dar, iată pe scurt poveștile unora dintre cele mai cunoscute și fascinante mistere ale omenirii:

1. Triunghiul Bermudelor – denumit de mulți ca fiind „Triunghiul Diavolului” acesta se întinde pe o suprafață de circa 1,2 milioane km². Situat între Florida, Puerto Rico și Insulele Bermude, acest loc a stârnit de-a lungul timpului un adevărat mister, fiind înregistrate nenumărate dispariții de nave și aparate de zbor. În ciuda analizelor făcute de specialiști ani la rând, prin care s-a declarat și faptul că numărul disparițiilor nu ar fi unul atât de mare și au existat erori tehnice, oamenii privesc în continuare spre Triunghiul Bermudelor ca fiind o suprafață plină de mister și de paranormal. Potrivit paginilor din istorie, Cristofor Columb a scris despre acest loc, ca fiind unul în care a observant atât lumini ciudate la orizont cât și animale ciudate. Prima mențiune documentată a disparițiilor din zonă a fost făcută în 1951 de către E.V.W. jones într-un comentariu despre pierderi recente de vase scris pentru agenția Associated Press, articol în care Jones de referea la zona în cauză sub numele de „Triunghiul Diavolului”. Ce se întâmplă mai exact în această zonă? Oamenii de știință încă mai caută un răspuns la această întrebare.

2. Atlantida – Un tărâm care a fascinat omenirea de mii de ani, un tărâm precum o mină de aur pentru scenariști, un tărâm care ar fi fost înghițit de ape, dar cât de reală este existență lui când din ce în ce mai multe voci contestă faptul că acesta ar fi existat vreodată. Potrivit legendelor, Atlantida a coexistat o perioadă de milioane de ani cu Lemuria, un alt continent care se întinde pe actuala zonă a Oceanului Pacific și a Oceanului Indian dar și pe o parte a Africii și Europei de astăzi. Insula legendarp a fost menționată pentru prima dată în două dialoguri ale lui Platon, Timaios și Critias. Dacă privim în istoria îndepărtată, mai exact în relatările lui Platoon, Atlantida, cunoscută și sub numele de insula Poseidonis era locuită de cele patru rase omenești, albă, roșie, galbenă și neagră și era o putere navală, cu baza pe insula sau continentul aflat dincolo de coloanele lui Hercule (strâmtoarea Gibraltar), care a cucerit regiuni întinse din Africa și Europa de Vest. Când vine vorba despre Atlantida, existența ei reprezintă un mister și în cazul în care aceasta a fost reală un alt mister se naște, ce a dus la scufundarea acestui tărâm. La fel ca în cazul existenței și în acest caz privim spre istorie, unde găsim diverse cauze cum ar fi războiul troian, erupția vulcanului Thera sau legenda potrivit căreia, zeii au fost supărați de către oamenii din Atlantida fapt ce a dus la formarea unor valuri uriașe care au înghițit acest tărâm. Dacă Atlantida e xistat cu adevărat sau nu, nu se știe cu exactitate în acest moment, dar un lucru exte cert, aceasta este în continuare căutată printr-un studiu al unei noi științe, denumită atlantologie.

3. Criminalul Zodiac – Între decembrie 1968 și octombrie 1969, oamenii din zona orașelor Benicia, Vallejo, Lake Berryessa și San Francisco din Statele Unite ale Americii trăiau sub teroarea unui criminal a cărei identitate nu a fost stabilită nici în prezent. Potrivit datelor de la vremea respectivă, numele de Zodiac a venit în urma unei serii de scrisori și felicitări baatjocoritoare pe care acesta le trimitea ziarelor regionale, amenințând în ele cu mai multe ucideri și bombardamente în cazul în care acestea nu erau publicat, în condițiile în care, potrivit autorităților acesta ar fi ucis 37 de persoane. Mai mult decât atât, scrisorile pe care acesta le trimitea includeau și criptograme, unele din ele fiind în continuare nedescifrate, în condițiile în care pentru o altă criptogramă a fost necesară o perioadă de aproximativ 50 de ani pentru a fi descifrată. De-a lungul timpului au existat diverse piste pe care oamenii legii au mers dar singurul suspect al poliției declarat vreodată public a fost Arthur Leigh Allen, un fost profesor care avea condamnări și care a murit în 1992. Cea mai recentă știri cu privire la identitatea criminalului Zodiac a venit în 2021, atunci când Case Breakers, o echipă formată din peste 40 de foști anchetatori din diverse agenții ale statului american ar fi descoperit adevărata identitate a criminalului, dar acesta ar fi murit în 2018, potrivit unui comuniccat de presă emis de aceștia. În prezent, Departamentul de Poliție din San Franciso menține în continuare cazul deschis.
4. Jack Spintecătorul – Înainte de Zodiac și de mulți alți criminali în serie descoperiți sau nu de oamenii legii, în istorie unul dintre cei mai cunoscuți, dacă nu chiar cel mai cunoscut criminal în serie a cărei identitate a rămas și în zilele noastre necunoscută a fost Jack Spintecătorul. Perioada dintre august și noiembrie 1888 a reprezentat una de teamă în rândul oamenilor, mai ales al femeilor din zona Whitechapel din Londra, unde o serie de crime a înspăimântat populația. Conform scrierilor din acele vremuri, majoritatea victimelor alese de criminal erau femei, în special prostituate. Victimele erau atacate pe la spate, criminalul strangulându-le și apoi mutilându-le și disecând corpurile. Brutalitatea crimelor dar și ineficiența poliției de a îl prinde au fost elementele care au stârnit pagi îngtregi în ziarele vremii. În prezent, idenditatea acestuia este în continuare un mister și există oamenii care încă mai căută să afle cine a stat cu adevărat în spatele acestor crime.
5. Manuscrisul lui Voynich – Considerat unul dintre cele mai misterioase manuscrise din lumea despre care se crede că a fost realizat în secolul XV-lea, este o carte plină cu desene și înscrisuri pe care mulți au fost cei care au încercat să le descifreze. În anul 2009, cercetătorii de la Universitatea din Arizona au datat hârtia manuscrisului cu Carbon 14, rezultatele arătând faptul că aceasta a fost creată între anii 1404 și 1438. Cu toate acestea, de-a lungul anilor nu s-a putut afla cu exactitate anul în care aceasta a luat naștere sau cine este autorul acestui manuscris. De asemenea, un alt grup de cercetători de data aceasta din Canada au încercat să descifreze manuscrisul folosind Inteligența Artificială.  Conform acestora, în urma utilizării textului Declarației Universale a Drepturilor Omului în 380 de limbi, au fost determinat faptul că, limba folosită ar fi ebraică, 80 la sută din cuvinte provenind din această limbă. Chiar și așa textul pare a fi un non-sens, spun cercetărorii care încă lucrează la descifrarea acestuia.
6. Mecanismul Antikythera  – În anul 1902 nu departe de insula grecească Antikythera a fost găsită pe o epavă scufundată a unui vas antic o construcție mecanică ciudată. Mecanismul, compus dintr-un număr mare de rotițe a rămas nestudiat până în anul 1951, atunci când istoricul englez al științelor Derek John de Solla Price s-a interesat de mecanismul găsit pe epava scufundată și astfel s-a ajuns la concluzia că rotițele sunt fragmente dintr-un neobișnuit dispozitiv de calcul. Potrivit studiilor realizate de acesta, mecanismul era alcătuit din rotițe dințate, îmbinate și încadrate într-o carcasă de lemn, pe care erau plasate cadrane cu săgeți, Astfel, oamenii de știință au fost de părere că mecanismul era folosit pentru calculul mișcării corpurilor cerești. În anul 2005, savanții au anunțat descoperirea unor alte fragmente cu ajutorul razelor Roentgen. Potrivit acestora, componentele metalice ale mecanismului par a fi tăiate dintr-o singură foaie de bronz și toate rotițele au dimensiuni similare. De asemenea s-a dovedit și faptul că acesta a fost reparat de două ori, acest lucru reprezentând dovada faptului că mecanismul a funcționat. Cine a fost creatorul acestuia dar și pentru ce servea mai exact mecanismul, sunt elementele care compun misterul din jurul acestui mecanism.
7. Zona 51 – Chiar dacă este poziționată pe locul 7 în articolul nostru, Zona 51, baza militară din Nevada, Statele Unite ale Americii reprezintă pentru majoritatea oamenilor un adevărat mister, un mister care a luat naștere în urma unor teorii pe care oamenii le-au expus de-a lungul timpului. Fie că vorbim despre teoria potrivit căreia zona ar fi una destul de vizitată de OZN-uri sau mai mult decât atât că în interiorul ei s-ar afla forme de viață care nu sunt pământene, sunt doar două din teorii care au dat naștere misterului care a învăluit baza militară aeriană din Nevada despre care autoritățile americane spun că este doar o bază militară aeriană foarte bine păzită.
8. Animale reale sau doar imaginația oamenilor? La punctul cu numărul i8 vorbim despre câteva nume celebre ale unor presupuse animale care ar fi existat pe pământ. În timp ce existența dinozaurilor a fost dovedită de nenumărate ori, în cazul Monstrul din Loch Ness, Yeti sau Bigfoot nu au existat niciodată dovezi concrete care să ateste existența acestor animale despre care oamenii au vorbit și vorbesc și în prezent. Misterul monstrului din Loch Ness a luat naștere undeva la începutul anilor 1930 când se crede că ar fi fost consemnată prima dovadă fotografică a monstrului din Loch Ness. După lungi analize, mulți au fost cei care au spus că celebra fotografie este un fals în ce unii experți cred că monstrul marin din Loch Ness era un animal gigantic, care aar proveni dintr-o specie de dinozauri. Cu toate acestea existența lui este una învăluită în mister, la fel cum se întâmplă și în cazul Yeti sau Bigfoot. Despre Yeti se presupune că ar fi fost un animal sau ipotetic om primitiv, de pe versantul sudic al munților Himalaya cunoscut și sub denumirea de „omul zăpezilor”.De-a lungul timpului mulți au fost cei care au raportat o întâlnire cu acest animal dar niciodată nu au existat dovezi concrete care să ateste existența acestuia ci doar descrieri ale lui cum că ar fi o ființă cu o înălțime de 1,80 m și cu un corp acoperit de păr de culoare ruginie, uneori gri. În timp ce unii consider că au avut o întâlnire cu Yeti altții spun despre cele cu Bigfoot, această creatură care ar semăna cu o maimuță dar care ar fi bipedă și mult mai mare. Oamenii de știință nu cred în existența acestui animal și consideră că este doar o combinație ăntre folclor, identificări eronate și fals. De partea cealaltă există teoreticienii astronaușilor antici care susțin că Bigfoot ar putea di un experiment hybrid exstraterestu, fiind de altfel considerat de aceștia și prima specie inteligenmță pe Pământ. Cu toate acestea existența lui la fel ca și în cazul monstrului din Loch Ness sau a lui Yeti existența rămâne una misterioasă.
9. Monumentul de la Stonehenge – Toți cred că ne-am întâlnit cel puțin o dată cu o poză a acestui monument vechi de peste 4000 de ani. Ce reprezintă aceasta dar și cine l-a construit sunt doar două din misterele care învăluie îîn mister monumentul din Stonehenge, Anglia. Acesta la fel ca și celelalte din lista noastră a fost de-a lungul timpului subiectul mai multor teorii care au variat de la arheologie la mitologie și până la cele paranormale. Oamenii de știință sunt în continuare interesați de acesta și de modul în care a fost construit dar mai ales care a fost scopul acestuia cu mii de ani în urmă.Poate, undeva, cândva în viitor vor exista răspunsuri pentru aceste întrebări.
10. Sferele de piatră din Costa Rica – Cunoscute pe plan local îm Delta Diquis și Isla del Cano de locuitori sub denumirea de Las Bolas, sferele de piatră reprezintă un mister pentru oamenii de știință, acestea fiind sursa a numeroase legende unele dintre ele fiind legate de faptul că acestea ar fi parte din legendara Atlantida în timp ce unii susțin că locuitorii nativi ar fi avut acces la o poțiune capabilă de a înmuia piatra. Astfel sferele ale căror dimensiuni variază de la câțiva centimetri la peste 2 metri ân diamentru și care sunt sculptate din gabro o rocă magmatică dură și compactă de origine plutonică rămân învăluite în mister 

Alexandra Preda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *